Saldējums man ir garšojis vienmēr, turklāt pat ziemā un spelgonī reizēm rodas nepārvarama vēlme panašķoties ar mutē kūstošu kārumu - saldējumu. Pagājušajā vasarā, kas izrādījās arī viena no karstākajām (ja ne pati karstākā) vasarām, kādas jebkad ir bijušas Latvijā, es sāku aizrauties ar pašgatavotu saldējumu meistarošanu. Cik tad ilgi var izvēlēties un ēst tikai tos, kas ir ražoti rūpnieciski lielos apmēros, ja tepat dārzos un mežos ir tik daudz svaigu augļu un ogu, kas ir ideāli, lai mājās pagatavotu prieku un baudu savam vēderam ar salīdzinoši minimāliem līdzekļiem? Viens-divi-trīs-vēl-mazliet - un gatavs ir! Saldējums ar zemenēm, avenēm, mellenēm, valriekstiem, banāniem, sulu, pienu un jogurtu - katra vēlmēm un iespējām.
Jau tagad zinu, ka viena no manām šīsvasaras topa grāmatām būs nupat iznākusī Zigrīdas Ansbergas "Saldējums. Deserti un kokteiļi". Jau ieraugot grāmatas vāku vien man mutē saskrēja siekalas! Tik ņammmīgs, kārdinošss, mutē kūstošs - vienkārši baltais saldējums ar zaļu piparmētras lapiņu. Grāmatas sākumā autore sniedz ieskatu saldējuma vēsturē, dod padomus, kā dekorēt saldējumu (hmm, varbūt man tiešām šogad riskēt un 15. kāzu gadadienā pārsteigt vīru ar pašgatavotu saldējumu, kas dekorēts ar begonijas ziedu?), stāsta par dažādiem saldējumiem (kurā saldējumā ir vairāk tauku - krējuma vai plombīra?) un neaizmirst atgādināt par pareizu saldējuma uzglabāšanu (kāpēc reizēm šķiet, ka saldējums garšo kā smiltis?). Un tālāk jau seko iegrimšana burvīgajā saldējuma pasaulē - krēmīgā, saldā, pilošā, kārdinošā, barojošā, relaksējošā.
Tādas buvīgas receptes kā "Augļu asorti ar saldējumu", "Ābolu uzputenis ar saldējumu" vai "Mandarīnu saldējums ar aveņu garšu" var šķist vienkāršas, taču arī tās liek saspringt manām garšas kārpiņām. Ņammīgi, ātri, vienkārši - ko vairāk var vēlēties? Taču vienlaikus saldējums piedod neparastumu ikdienā biežāk lietotiem saldēdieniem, un to ir iemīļojuši lieli un mazi kārumnieki.
Vēlies ne tikai saldējumu? Šajā grāmatā ir arī atspirdzinošu un veselīgu kokteiļu receptes (varbūt kādu kārtaino vasaras kokteili mundram dienas sākumam?), kā arī kokteilīši dāmām, kas vēlas sevi palutināt darba nedēļas nogalē (varbūt man sevi iepriecināt ar "Zaļo Minnu"?). Te ir arī receptes kūciņām, ruletēm, groziņiem, strūdelēm un tortēm. Ieklausies nosaukumos: "Degošā kūka", "Venēcija", "Torte ar brīnumsvecītēm", "Saldējuma sirds". Izklausās gardi, vai ne? Vai nebūtu jauki savu ģimeni iepriecināt ar "Ceptu saldējumu ar aveņu mērci" un ""Nabaga jātnieku" ar saldējuma mērci"? Tās ir bezgala vienkāršas receptes, kuras neprasa ne diplomu pavārmākslā, ne dārgas sastāvdaļas. Un tādas ir itin visas grāmatā "Saldējums. Deserti un kokteiļi" apkopotās receptes. Tik vienkāršas, ka pat bērniem var uzticēt "ķēpāšanos" pa virtuvi!
Vai zini, kas ir augļu zivs ar saldējuma mērci? Negaidi vasaras viduci un Zvejnieksvētkus, bet pārsteidz savus mīļos ar šo vienkāršo, bet gardo saldēdienu jau šajās brīvdienās! Mēs visi to esam pelnījuši (un ne tikai tādēļ, ka tūlīt beigsies kārtējais skolas mācību gads). Dodos lūkot krājumus savā ledusskapī. Labu apetīti, saldējummīļi!!!
Komentāri
Ierakstīt komentāru